Qui és qui en una agència de publicitat?

photo-1433785567155-bf5530cab72c

 

Una agència pot ser petita, mitjana, gran, independent o multinacional. Només pretén definir i ordenar de la manera més concisa i objectiva possible, les complexitats dels càrrecs i de la tasca encomanada als seus professionals.

 

DIRECTIUS

President: presideix l’agència i se sent empresari. El seu món són els negocis. Si és tracta d’una multinacional sap anglès. Pot ser publicitari o no.

Vicepresident: vicepresideix l’agència per mèrits del passat i sol està apartat de la presa de decisions.

Vicepresident Creatiu: Una anomalia. S’ha sabut de molt pocs. És un creatiu que rarament crea una campanya però sap moure’s entre els anunciants.

Conseller Delegat o CEO o alguna cosa així: Abans havia estat Director General i havia de fer lloc a un tauró que demanava pas. Ha estat empès amunt.

Director General: ha estudiat IESE o ESADE, no sap un borrall de publicitat. Duu la feixuga càrrega de tenir satisfets als clients, de guanyar-ne de nous, de controlar el balanç de pèrdues i guanys, de signar la nòmina, de les despeses estructurals, i d’aguantar els impresentables de creatius.

 

DEPARTAMENT CREATIU

Director General Creatiu: abans dit, Director Creatiu Executiu

Director Creatiu Executiu: abans dit, Director Creatiu

Director Creatiu: Procedeix d’una de les dues branques que configuren els equips creatius: redactor o director d’art. És el cap del departament creatiu i si no va al psiquiatre i acabarà anant. És el responsable del producte que ven l’agència i de guanyar premis.

Director d’art: es dirigeix a si mateix per trobar l’agència cada matí. També és responsable del grafisme i de “construir” els anuncis que li han estat encomanats. Quasi sempre fa equip amb un redactor.

Redactor o copy (del anglès copywriter): Escriu el text dels anuncis i també els pensa, juntament amb el director d’art amb qui fa equip. No és bo que se senti poeta o escriptor de novel·les.

Producer: responsable de compres de la producció audiovisual.

Art buyer: responsable de compres de la producció gràfica

 

DEPARTAMENT DE COMPTES

Subdirector General: és l’encarregat de fer les feines que no agraden al Director General i de moure-li la cadira tant com pot.

Director Serveis a Client: fa la pilota als clients i els hi dóna tota mena de serveis, fins i tot un “completo” si cal.

Director de Comptes: Dirigeix el taxi per anar a buscar l’encàrrec del client.

Supervisor de Comptes: Supervisa que el taxi no es perdi i arribi tard.

Executiu de Comptes: executa al taxista si es perd.

Planner: teòricament és la veu del consumidor a l’agència però sempre està afònic.

 

DEPARTAMENT DE MITJANS

Van desaparèixer de les agències de xic en xic o dràsticament en alguns casos, i es van independitzar (la culpa va ser de MMLB, afirmava un antic directiu d’agència)

 

DEPARTAMENT D’ADMINISTRACIÓ.

No cal parlar-ne, no es dediquen pas a la publicitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: